
Akvaryumda kesinlikle yanlız tutulmamaları gereken sosyal sürü balıklarıdır. Beyaz benek hastalığına karşı hassastırlar. Bitkilere ve saklanacak yerlere gereksinimleri vardır.
©Bilyap Aquaristic
![]() |
Bilinçli akvaryumculuk - bilyap.com |
|
||
|
|
|
MACRALAR MUHTEŞEM
tetra,gurami,botia,labio cinsi balıklardan oluşan 250 litrelik bir akvaryumum var ve akvaryumumun lider cinsi tabiki macracantalarım. macraları çok seviyorum,ancak iyi tanımanız gerekiyor. asla yanlız olmamalılar aksi halde hemen ölüyorlar. minimum 2 adet olmalılar, çok hareketli balıklar. çokta yararlılar. akvaryumunuzda bitkilerle gelen salyangozları çatır çatır yiyerek yok ediyorlar. karma akvaryumlarda cinsine uygun balıklarla çok rahat bakabilirsiniz. son uyarı, akşamları ışığı kapattığınızda macraları öldü zannedip üzülmeyin çünkü yan ve sırt üstü ölü gibi yatıyorlar:)
hastalanmaması için
hastalanmaması için su değişimlerinin akvaryum sıcaklığını değiştirmeyecek şekilde ve azar azar yapılması çok önemli
akvaryumda üretemezsiniz
makrakantaların üremesi için en az 16-20 cm büyüklüğe ulaşması lazım bu da akvaryum şartlarında çok zor boşuna uğraşmayın
macracanthus
Tür geniş akvaryumlarda zorlanmadan yetiştirilebilecek bir türdür. Dip yemlerinden hoşlansa da yüzey yemlerinide gayet açıkgözlülükle toplayarak dipde yemeyi sever. Yem ayırımı yapmasa da protein içerikli yemleri severek tüketir, bunun yanında spirulina tabletlerini de severek tüketir. Kaya arkalarına saklanmayı cok severler eger yeterince ozel alan bulamazlarsa sarı prenses gibi alan çakışması yaşayabileceği türlerle kavga edebilirler. Bu türün yan ve ters yatmak gibi ilginç bir alışkanlığı vardır; eğer balığınızı yan yatmış bir şekilde dipde görürseniz korkmayın bu onlar icin gayet dogal bir harekettir. Çiklit türleri ile çok iyi geçinirler 3-4'den az beslenmeleri çok iyi değildir genellikle sürü halinde gezdikleri için 6-7 li grupları hoş bir görüntü verir.
Farklı Gözlem
Yaklaşık 3 aydır akvaryumumdalar. İlk başlarda çok ürkektiler şimdi biraz daha insan ve balık içine çıkar oldular. İlginç yapıları akvaryumumdaki görevlerini ve bulunma sebeplerini değiştirdi. Ben salyangoz avcısı niyetine almıştım. Salyangozları bitirdiler, ben de görev tamam diye düşünüyorken boş bir vaktimde oturdum bu elemanları izledim. Vahşi saldırgan olduğu söylenen bu balıklar canlı doğuranlarıma, neonlarıma hiç zarar vermediler. Sayabildiğim kadarı ile yavrularda da bir sorun yok. 2 adetler. Bazen çok hızlı hareket ediyorlar (ürktüklerinde) kısa mesafelide olsa geri geri yüzmesi ve asansör gibi yukarı aşağı hareket etmesi benim favorilerim arasında.
hassas balık
her ne kadar cichlid çöpçüsü densede ben katılmıyorum bence bu balık tropikal akvaryumlar icin uygun cichlidler sürekli rahatsız ettiği için strese girip hastalanıyorlar
Macracanthus bireylerinde davranış farklılıkları
Sakin ve çekingen bir balık olarak bilinmekle beraber son bir haftada akvaryumumda 2 adet barbus tetrazona sumatranus ve 1 adet colisa lalia'nın ölümcül yaralanmasına sebep oldular. Tek kaldıkları ve saklanacak uygun mekanlar olmadığında agresifleşebiliyorlar
dans ustaları
3 yıldır büyük bir keyifle macracanta besliyorum.Dansları ve oyunları öyle muhteşemki sanki dans hocaları.Ayrıca ilaçların yapamadığı salyangoları temizlediler.eğer elinizde yok ise çok şey kaybettiniz diyebilirim.Biran önce almanızı tavsiye ederim.
Beyaz beneğe dikkat
Bu balığı satın almadan önce bulunduğu akvaryuma dikkat edin üstünde bakın beyaz benek olabilir ve beyaz beneğe karşı çok hassasdırlar.
dikkat!!!
Bu tür balıklara tek olarak kesinlikle bakılmamalıdır, 6-8 tane olması idealdir. Böylelikle hem balklarınız rahat olarak yaşaya bilirler hemde size göz zevki verirler. Bu balıklarda en dikkat edilmesi gereken hastalık beyaz benektir, beyaz beneğe çok hassas oldukları için çok kısa zamanda felç olmuş gibi hareket edip ölürler. En kısa zamanda hastalığı teşhis edip tedavi etmek gerekir. Bu balıklar için akvaryumunuzda bitki ve saklancakları yerler olmalıdır. Toplu besiye uygundurlar. Açlık çektiklerinde orta katmanlarda yüzmeye başlarlar, dip yemlerini böyle bir durumda kullanabilirsiniz.
tek bakılmamalı
Bu güzel balık akvaryumlara çok yakışmasına karşın kesinlikle tek olarak bakılmamalı ve doğadaki ortamına uygun gurup halinde akvaryuma konmalıdır.Salyangoz gibi kabuklu canlıları büyük bir iştahla kırıp yiyebilecek ve su içinde dışarıdan duyulacak kadar ses çıkarabilen güçlü çeneleri, tek olarak bakıldıkları akvaryumlarda diğer balıkların salyangoza benzeyen gözlerinin çıkarılmasına yol acabiliyor.
sessİz ve yirtici
huy: sessiz çekingen saklanan karanlık olunca haraketlenen sudaki kabuklu canlılar ve yavru balıkları büyük bir hızla tüketen bir türdür.
para makinasi!!!
Malasef bu balik akvaryumlarda sadece birkac kere, oda sans eseri uremistir. Ureticiler bu baligi hormonlar kullanarak yapay bir sekilde uretmektedirler. Eger bu baligi dogal kosullarda uretmenin yolunu kesfederseniz, ureteceginiz baliklari satarak koseyi donersiniz.